min bloppis!

Nu säljer jag lite av mina hästsaker och lite annat som jag inte använder. :)
GLÖM INTE ATT SKRIVA MED ER MAILADRESS SÅ ATT JAG KAN SKRIVA TILL ER!! :)
Snyggt pannband med diamanter i olika färger. Fodral följer med, även prislapp sen när jag köpte det. (229 kr)
Aldrig använt, endast testat.

50 kr


Vitt tävlingsschabrak i storlek FULL.
Aldrig använt.
50 kr.


Tvådelat bett, 11 cm.
märke:  Royal Steel
Aldrig använt.
40 kr



Supersnygg fodrad jacka i märket Victor Hugo.
Köpt på globen horseshow för ett par år sedan.
Använd ett fåtal gånger men är i nyskick.
Storleken är xxs men passar även en XS och liten S.

130 kr


Shaps, storlek 8.
20 kr


söt islandshäst mössa i märket Boett.
Aldrig använd.
Jag har även ett täcke i samma märke och färg i storlek 135.
Täcket har även hals.
Kan ta bild ifall detta önskas.

Mössa: 20 kr.
Täcke: 250 kr



Björn Axén volumemaster.
Aldrig använd.
Instruktionsmanual i cd format medföljer.

100 kr


Tuffa boots i storlek 37.
Köpte i våras på Bianco.
Använda en gång.
köpte dem för 1000 kr.

300 kr


Snygga converse köpte i New York.
storlek 38.
Använda en gång men tyvärr var storleken för stor.

200 kr

Söta pumps köpta på Bianco i vintras.
Använda ett fåtal gånger.
Storlek 37.
Köpte dem för 450 kr

200 kr

mycket/lite att göra

Hej på er!
Ville bara säga att bloggen har kommit lite i andra hand nu den senaste veckan då jag hellre har velat umgås med min pojkvän lite mer nu när han äntligen har slutat sommarskolan och så. Men det kommer att ta igen sig det lovar jag! Hoppas ni alla mår fint där ute och att era hästar också gör det! hihi :)
Kramar!



Förstå din häst

Förstå din häst 

Hästen har inte samma synfält som oss 
På grund av att hästarnas ögon sitter på sidorna av huvudet i motsats till oss människor som har ögonen mitt i ansiktet så har hästarna ett helt annorlunda seende. Hästar ser sämre framåt än vi. Däremot ser de bra åt sidorna och en del bakåt (Vem har inte drabbats av soptunnemonstret eller ett ruggigt cykeltroll?). Om hästen höjer på huvudet ser den bättre rakt fram. För att få skärpa på det som hästen ser, höjer och sänker den på huvudet. Som ryttare är det viktigt att tänka på att man låter hästen höja på huvudet vid hoppning, så att den ser hindret bättre. 

Djupseende, färgseende och mörkerseende 

Vem har inte blivit stående med sin häst vid en ynkans liten vattenpöl? Hästen har vägrat att ta ett steg och man blir argare och argare… Stopp, nu är det dags att tänka till igen! Hästen har svårt med djupseendet, eftersom bilden av ett föremål kommer till hjärnan som två bilder, som sedan måste kombineras till en bild i hjärnan. Människan ser föremålet med bägge ögonen samtidigt och har lättare att se djup. Det är därför många hästar tycker att det är läskigt med vattenpölar och diken, de ser helt enkelt inte hur djupt det är! Hålor i en väg uppfattas bara som skuggor. 

Hästar kan se färger och är alltså inte färgblinda som t ex hundar. Ska man säga någon ordning på hur färgerna är för hästarna så är det att lättast ser de gult, sedan i ordningen grönt, blått och sist rött. Vitt och svart kan vara lite otäcka eftersom de egentligen inte är någon färg alls. Nu kanske det är lättare att förstå att det är olika färger på hindren på en hopptävling? Med olika färgkombinationer blir banorna olika svåra. 

Mörkerseendet har hästarna det lite jobbigt att ställa om till. Det tar ungefär 1-1½ timme för hästen att ställa om ögonen från ljus till mörker. Det bör vi som hästmänniskor ha i åtanke när vi tvingar in hästarna i en mörk transport! Ha ordentlig belysning i transporten och framdörren öppen när ni lastar, så gör ni transporten mer inbjudande för hästen. 

En utmärkt hörsel 

I hästens öron finns det fler muskler än vad som finns i hela människans ansikte! Hela 13 muskelpar styr öronen. Det gör att öronen kan vridas i nästan vilken riktning som helst och hästen har lätt för att samla in ljud från alla håll. Dessutom hör hästen bättre än människan och uppfattar högre toner än våra öron. Det gör ju att hästen kan bli skrämd av ett ljud som ryttaren inte ens uppfattar (Korven är expert på att avslöja "spioner" bland träden). Det är något att komma ihåg innan man tycker att hästen är dum och skyggar för "ingenting". Hästen är också väldigt känslig för röster, inte för orden men för tonläget som människan använder. Prata mycket med din häst och använd ETT tonläge varje gång du berömmer och ETT varje gång som du tillrättavisar. Man måste vara konsekvent och göra likadant varje gång, hästarna lär sig snabbt att förstå vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. 

Lukt och smak 

Hästen har ett väldigt väl utvecklat luktsinne. Den kan faktiskt lukta sig till rädsla hos människan Detta är något hästen gärna använder för att ta över ledarskapet över skötare/ryttare, vilket ofta leder till missförstånd mellan häst och människa. Hästens nos är extra känslig för lukten av blod och många hästar blir uppskärrade när de kommer i närheten av t ex slakterier. I flocken håller hästarna koll på varandra genom lukten och hästar som luktar "fel" stöts ut. Det är därför hästar som kommer nya till ett stall kan ha svårt att komma in i gemenskapen. Lukter kan betyda både skrämsel och trygghet. Lukten av gris och älg är till exempel läskiga (grannens ungdjur också!), medan många hästar känner sig trygga när de känner doften av skötarens jacka. 

Smaken är inte lika väl utvecklad som luktsinnet hos hästarna. Men ändå är den ett viktigt hjälpmedel för hästen att hitta ofarlig föda. De flesta hästar gillar sötsaker, men för den sakens skull är det inte säker att de uppfattar en sockerbit som beröm, oftast blir de gladare för en klapp på halsen eller en skrittpaus på lång tygel. 

På nosen sitter det en mängd känselceller och dessutom långa känselhår. Och på samma sätt som små barn utforskar föremål genom att stoppa dem i munnen så vill hästen gärna utforska med nosen. 

Hästens kroppskänsel - en kommunikationsapparat 

Kroppskänseln är viktig, dels för att kunna prata med andra hästar, men också för kommunikationen mellan häst och ryttare. Skänklarna verkar ju genom känsel till exempel! Om man sitter och sparkar och nöter på hästens sidor så struntar den till sist i ryttarens signaler och blir "skänkeldöd", men känseln försvinner inte - hästen kan ju fortfarande känna en fluga som spatserar omkring på den. Men kommunikationen mellan hästen och ryttarens "skänkelhjälper" upphör att fungera. Då kan det vara bra för ryttaren att använda sig av övriga hjälper; rösten, vikthjälper - själva sätet och i sista hand spö och eventuellt sporrar. 

Manken är ett annat känsligt område och ern upprörd häst lugnar sig lättare om man kliar den på manken. Det har jag använt många gånger i skogen och när vi mött "otäcka saker" på vägen. Det fungerar! Så gör hästarna mot varandra - det har ni säkert sett någon gång i hagen.





Om hästen skenar

Med sken menar man att hästen springer iväg i hög fart och att den då blir i stort sett omöjlig att kontrollera för ryttaren eller kusken. Förr i världen talade man om att hästar ”durkade”. Detta ord kommer från tyskans ”durchgehen” (bryta igenom) – vilket ganska bra beskriver vad som egentligen händer.

Det är mycket sällan en häst skenar på det sättet. Däremot har vissa hästar en tendens att ligga hårt på bettet – att ”pulla”. Vissa hästar kan bli svåra att kontrollera därför att bettet vid arbete i högt tempo kommer att ligga mot eller kila sig fast mellan kindtänderna. Man brukar då tala om hästar som ”tar bettet”.

 

Vad gör jag som ryttare?

Om man under ridning tappar kontrollen över sin häst, ska man försöka korta tygelgreppet – och göra detta med så små rörelser som möjligt. Om man sliter och drar kan detta bidra till att hästen blir ännu mer uppjagad. Att ”såga” hästen i munnen med växelvisa tygeldrag är sällan effektivt. På vissa hästar utlöser detta reflexen att slå upp huvudet, vilket ökar risken för att bettet ska hamna mot eller mellan kindtänderna.

Tygelföringen ska vara så låg och så fast som möjligt. Det är ofta effektivt att pressa handens knogar hårt mot hästhalsens ena sida och bibehålla ett fast tygelstöd på den sidan – samtidigt som man tar igenom serier av korta, hårda och stumma förhållningar i den andra. Om man tar igenom ett tygeltag samtidigt som man släpper tygelstödet på den motsatta sidan, mister tygeltaget mycket av sin effekt. Man riskerar dessutom att bettet kommer att dras genom hästens mun.

Det är oftast lättast att uppnå balans och stadga om man intar lätt sits på en häst som är på väg att ”gå ifrån” en. Lätt sits är också en förutsättning för den låga tygelföring som man eftersträvar i den här situationen.

På öppna ytor kan det vara en fördel att försöka leda in hästen på ett böjt spår. Man måste planera vägen noga – och ta hänsyn till terrängens beskaffenhet och underlag. En sväng på ett underlag av blöta höstlöv kan i högt tempo leda till en otäck kullridning. Om man lyckas leda in hästen på ett stort cirkelformigt spår blir den i allmänhet lättare att kontrollera. Man minskar cirkeln successivt och försöker sakta av.

De få hästar som har en återkommande benägenhet att skena bör behandlas med förebyggande åtgärder. De ska givetvis endast ridas av rutinerade ryttare. Foderstaten kan också vara en faktor som påverkar hästens beteende. Här måste man prova sig fram individuellt. Ryttaren måste också skärskåda sina ridvanor. En häst som varje dag galopperas i hög fart i en viss uppförsbacke, kommer med tiden att bli programmerad att ta fart i just den, och kanske alla liknande, backar.

Det är, vilket vi redan påpekat, ytterligt sällan som hästar skenar besinningslöst under ryttare. Däremot kan de av nervositet eller ”friskhet” bli svåra att reglera – något som ryttaren givetvis upplever som obehagligt. Den orutinerade ryttaren bör aldrig rida ut på en häst som kan bli svår att kontrollera. Innan man ger sig ut på en okänd häst är det viktigt att man har en grundlig ridutbildning bakom sig.

En häst som genom tålmodig utbildning lärt sig att lyssna till sin ryttare, kommer i allmänhet att göra det i alla tempon och alla miljöer. En bra grundutbildning av hästen är således den bästa garantin även i det här avseendet.

 


Stallet snart

Snart sticker jag iväg till min älskade häst! längtar efter honom som en galning även fast senast jag träffade honom var igår. Ska nog rida lite i padocken och se hur har går. Han har varit ganska trött de senaste två dagarna. vet inte riktigt varför. Förmodligen kan det nog vara för att jag var i Luleå i fyra dagar och inte kunde rida honom.

Igår hittade vi en liten rådjursunge i skogen precis bredvid stallet, den var hur söt som helst och säkert inte mer än ett par dagar gammal. Den var desperat och verkade inte ha någon mamma. Den kom springande emot oss när mamma pratade med den och  försökte till och med stryka sig mot mammas ben, fast hon backade undan ifall att mamman skulle komma tillbaka och att ungen inte fick lukta människa. Den var så jobbigt, tillslut så la den sig ner i gräset och väntade och  pep till ibland. Det var så hemskt att vänta på att den kanske skulle dö eller bli tagen av rovdjur om inte mamman kom tillbaka. Jag försökte desperat att tjata att vi skulle mata den med mjölk, bröd eller grädde fast jag egentligen vet att man inte ska göra det. Min pojkvän Rasmus fick hålla mig tätt intill sig för att jag inte skulle brista och börja gråta, mitt djurhjärta är så otroligt stort.. Men nu när jag åker ut så får vi se om den är kvar eller inte. Jag läste förresten att ungen är ensam 23/24 timmar per dygn innan den lär sig att följa mamman. Så jag hoppas att den mår bra och att det inte är någon fara..

Men jaja, nu ska jag se om mamma och hennes "bästis" som hon inte träffat på många många år är klara att åka till stallet nu.


Mitt allt <3

Hööks.se

Jag har nyss varit ute på hööks hemsida och kikat lite på deras höstnyheter.. Hittade ganska mycket roliga saker som jag tänkte visa för er här. Jag vet att jag är för lite "larviga" saker men jag kan inte hjälpa det, tycker bara att söta hästtäcken och söta påslakansett är så himla charmigt!
För hästen


tufft islandshäst träns

Ett till tufft islandshäst träns


Snygga schabrak i olika färger




söt luva som dämpar ljud och att insekter flyger in i öronen


häftiga stigbyglar



ett sött fleece täcke



söta utetäcken, (stackars min valack om han skulle få ha detta på sig) hihi


världens snyggaste hovkrats?!



För dig:
Värrldens sötaste påslakansett, måste beställa hem det!



snygg väst till när hösten kommer


Jag vet inte riktigt vad som gjorde att jag gillade den här huvtröjan, tycker den är ful/snygg men ändå lite charmig på något sätt!

'
en söt blommig tävlingskjorta, perfekt för när det är för varmt för att tävla i kavaj!


De perfekta handskarna med perfekt grepp



tuff mössa som förmodligen kommer att sitta på mitt huvud i höst

nataliheolofsson.blogg.se

Så där, du är jag klar med headern och bakrunden, hoppas Mathilda blir nöjd nu:). Nu så har jag tänkt att greja lite med min blogg tror.Hoppas alla tycker  om den nya headern och så får ni ha de bäst!!!!!
www. Natalieolofsson.blogg.se
bilden tagen i går.

kinderägg och filmmys

nu ska jag dra mig mot soffan och mysa under täcket med min pojkvän.. Vi ska se på Van Helsing. Var länge sen jag såg den nu, med mig har jag såklart mina kinderägg och isvatten :)
Hoppas ni får en fin kväll, så pratar vi mer hästar imorgon!



header och bakgrunds-fix pågår

Just nu ser nog hemsidan ganska konstig ut eftersom att jag och en tjej håller på och fixar med design och bakgrund. Förhoppningsvis blir det klart senast imorgon!

nataliheolofsson.blogg.se

halloj, jag har grejat lite med mathildas blogg header lite och så. så jag tänkte länka min blogg här i hennes blogg.
Nataliheolofsson.blogg.se

Hästen- människans bästa vän

Detta är en av de hästvideos som får mig att börja gråta. Den är verkligen helt underbar, och att se ett djur så stort och ståtligt verkligen följer människans minsta vink. Det är helt otroligt! Natural Horsemanship är verkligen något alla borde hålla på med.. Det skapar verkligen ett starkt band mellan häst och människa och det tycker jag den här filmen representerar väldigt bra <3

Hrimnir sadeln

Nu tänkte jag berätta lite om vad jag har för sadel.. Såg att någon hade undrat det på bilddagboken så jag kom på att jag kan ju skriva lite om den.


Först och främst, Ja, det är en islandshäst sadel jag har. Den är i märket Hrimnir och är köpt i Uppsala. Jag har den i extra vid till Hnokki då han är ganska bred över manken. Det som är så bra med Hrimnir är att den har en skysterbar (stavning?) bom där fram så att man kan ställa i den till i princip vilken häst som helst. Den är också stoppad med livstidsgaranti så att man aldrig behöver stoppa om den igen. Vilket är super bra då det kan vara dyrt och jobbigt att stoppa om sadeln efter några år.
Hrimnir sadeln formar sig perfekt efter hästens rygg och gör att man får en bra sits och kommer åt hästen överallt.

Hrimnir sadeln tror jag passar de som vill kunna sitta bra i en mjuk sadel och få bra kontakt med hästen, MEN som inte vill ha för stort där fram vid knäna.
Hrimnir sadeln är dock ganska dyr, den kostade runt ca 20.000 när vi köpte den, men detta var ju några år sedan så den kanske har sjunkit i pris..

Vindur frá skeddstödum

Kom på att jag bara har lagt in bilder på min älskade Hnokki. Jag har ju faktiskt en till häst, han hter Vindur och är sju år gammal.
Vindur fick vi hem från Island 2006, helt ohanterad. Min mamma hade sett bilder på honom och sen var hon såld. Det var något med ögonen.. De mörka stora snälla ögonen.. Han kom hem som en ranglig liten nyfiken häst. Han var så himla söt! Jag minns att jag tyckte att han knappt hade någon bog, med det jag var van med hos min starka Hnokki så kändes detta som en litet föl. Vindur kunde ingenting. Visste inte ens hur man blev ledd i grimma och grimskaft. Vi hade nog turen på vår sida då han hade ett väldigt lugnt psyke och var inte rädd för någonting.
Sommaren 2007 hade han växt till sig och blivit större än de flesta hästar i vårt stall. Han var fortfarande väldigt vinglig och lägst i rang i hagen, men jag tror nog att de flesta enda kunde hålla med om att han var riktigt vacker, vackrare än de flesta hästar på vår gård.

Jag var den förste lyckliga som fick sitta på honom och han verkade tycka det var helt ok. Han bara stod lugnt och tittade lite bakåt ibland på mig, som om han tänkte, " vad gör du där uppe?" och jag var lycklig.

Idag är Vindur fullvuxen, närmare 150 cm i mankhöjd, börjar bli stadigare och har visat alla 5 gångarterna. Jag hoppas att han om ett år kommer att kunna tävlas. Ännu är han lite ung i lynnet, men det är på god väg till att bli en riktigt riktigt bra häst!
Jag och Vindur♥

Mer fakta om islandshästen


Det första man tänker på när man hör ordet Islandshäst, är oftast gångarterna tölt och flygande pass. Tölten är en fyrtaktig gångart där hästen förflyttar fötterna i samma ordning som i skritt fast fortare, enkelt uttryckt. I skritt har man alltid två eller tre hovar i marken, och i tölt har man alltid två eller tre hovar i luften. I flygande pass flyttar hästen samma sidas fram- och bakben samtidigt. Det går verkligen fort och man bör inte försöka svänga i flygande pass, för då är det risk att gå omkull.

Islandshästarna delas in i fyr- respektive femgångare, beroende på om de har flygande pass eller inte. Femgångarna kan dessutom prestera en "sjätte", oönskad gångart: grisepass. Det ser inte snyggt ut och verkar dessutom förstelnande på hästen.

Även om Islandshästarna är de mest kända utövarna av dessa gångarter, så är de inte ensamma om dem. Det finns flera sorters gångartshästar i Amerika, som t.ex. Tennessee Walker, Peruansk Paso, Paso Fino och American Saddlebred. Den ryska Bashkirhästen kan också tölta.


Islandshästen är oftast liten och robust - mankhöjden varierar mellan ca 130 och 150 cm. Även om det är samma ras, finns islandshästen i många olika typer. De kan likna nordsvenskar eller gotlandsruss, och allting däremellan. Ofta har de tjock man och svans. Förr kallades den ponny, men det hör man sällan nu längre. När man sitter upp känns den som ett riktigt kraftpaket.

Trots sin ringa storlek kan de ta stora bördor. Ända upp över 100 kg kan de bära, beroende på typ och storlek. En vältränad häst kan klara ännu mer. De flesta turridningsföretag och ridskolor brukar ha en gräns på 90 eller 100 kg, beroende på hur jobbiga arbetsdagar hästarna har. Det är för att hästarna ska hålla längre.

Styrkan kostar kraft, och islandshästar växer något långsammare än andra hästar. Man får inte ha för bråttom med inridningen. Oftast börjar man rida in hästarna vid fyra års ålder, och tar det väldigt lugnt i början. Islandshästen är inte helt färdigvuxen förrän den är åtta, men i gengäld kan den bli över trettiofem år gammal om man har tur. Så man har verkligen igen det om man tar det försiktigt i början. Mellan tolv och femton år räknas som "karriärtoppen".


Svar

Tack! Rider en islandshäst nu han e på foder. Han e 25+ och har dålig kondition har du tips?

Hej Jenicca!
Ja, det har jag nog..
Börja i så fall med skritt turer. I början kan det räcka att du rider 20-30min. Sen efter ett par veckor ökar du turerna till 45-60min. Lägg så småningom in lite trav och galopp- korta sträckor. Klättra är bra för hästens muskler. Öka även det successivt. Du kommer märka när hästens kondition har blivit bättre. Vill du ha upp flåset ordentligt efter ett tag så galoppera den lite längre sträckor, gärna så hästen får sträcka ut ordentligt. Lycka till!

Hästtest

DIN HÄST

Namn: Hnokki Frá Köldukinn
Född: 1994
kön: Valack
Ras: Islandshäst
Färg: Isabell
Tävlat med dig: Ja
I framtiden: Förhoppningsvis fler tävlingar
Hur många rosetter: oj, orkar inte räkna dem :)
hur  många 1a rosetter: 3
Hur många segertäcken: 1
Hur länge har du ridit: sen jag var 8 år
Hur många hästar har du ägt: vi har haft 3 sammanlagt 
Har du tävlat någon annans häst: Ja
Har du fått betalt för att rida: nej?
Högsta procent du ridit på i dressyr och vilken klass det var: Har aldrig tävlat dressyr
Högsta hoppade hindret: 110 tror jag


VAD HAR DU FÖR...

Hjälm: Back on track

Stövlar/skor: har många skor. men använder mest stövlar
Träns: ingen aning om vad märkena heter på de träns jag har, men ett av dem har mamma köpt till mig på island
Transport: en grå, minns inte namnet :o
Stalljacka: har hur många som helst
Ridbyxor: många
Tävlingsschabrak: föredrar att tävla utan schabrak
hoppluva: Ingen


THiS OR THAT

Skäck eller Brun
- Skäck
Stövlar med snörning eller utan -Utan
Ponny eller Häst - båda är lika söta :)
Hoppning eller Dressyr - Hoppning 
Ridbana eller Ridhus - Paddock
Trav eller Galopp -  Galopp
Brunt läder eller Svart läder - Svart på min häst, annars tycker jag brunt är fint.
Pessoabett eller kandar - använder ingenting av det
Spån eller torv - Spån
Kyra K eller Kingsland - ?


OM DIG
Vilken klubb tävlar du för? Sleipnir
Vad heter din tränare? har ridit för olika, just nu rider jag inte för någon.
Tycker du han/hon är bra? jadå, de ja har ridit för är jag nöjd med.
Har du någon förebild inom ridsporten? Johan Häggberg fer sure!
Styrkor inom ridningen? - oj, svårt att välja
Svagheter? Att jag är ganska lätt att jag inte alltid orkar sitta emot
Tycker du själv att du rider bra? Ja
Hur klipper du din häst? Nej inte alls.
KRYSSA I


Tävlat klubbtävling [x]
Vart med i tidningen för att du vunnit en tävling [x ]
Har ramlat av på en tävling []
Har hästintresserade föräldrar [x]
Har åkt mer än 3 timmar till en tävling [ ]
Har besökt Strömsholm [x]
Har besökt Flyinge []
har besökt Tullstorp [ ]
Har tolkat efter en häst []
Har badat med en häst [x]
Har hoppat fälttävlans hinder [x]
Har ridit islandshäst [x]
Har kört en riktig travhäst []
Svarat ärligt på alla frågorna i de här testet [x]

Islandshästens unika gångarter

Här har jag samlat ihop lite information för er som kanske inte vet så mycket om islandshästen men kanske vill lära er, eller som helt enkelt kan men vill repetera det igen.

Skritt rids i två olika tempon. 
"Fri skritt" innebär att hästen går med helt långa tyglar.
Halsen och huvudet är lägre än manken och hästen går med energiska steg.
Fri skritt brukar användas som uppvärmning innan ett träningspass och när
man varvar ned hästen efteråt. Sedan har vi "mellanskritt" där hästen går
med vägvinnande steg på tygeln. Hästen ska ha gott övertramp, ju längre,
desto bättre.


Tölt: är en fyrtaktig gångart utan sväv, och steg i denna ordning;vänster
bakben,vänster framben,höger framben,höger bakben,höger framben.
förflyttningen är parallell. Det är bekvämt att rida i tölt, det känns igen på ljudet,
en jämn fyrtaks rytm,syns på långt håll,hästen bär huvudet högt och värdigt,svansen böljar stolt!
det känns som om man åker häst,ryttaren sitter så gott som orölig i sadeln. 
Tölten kallas även "Gudarnas gåva"
för att den är så bekväm.


Pass,Flygande pass är en femte gångart som en del islandhästar har.
Inom islandshästridning säger man "kronan på verket" 
om passen. Går i fyrtakt med jämna mellanrum och steg i denna ordning; 
både fram-och bakben på ena sidan samtidigt.Pass är fartens tjusning!


Trav: är en språnartad diagonal rörelse,den är tvåtaktig,något obekväm. 
Mellan de diagonala trampen ligger ett visst svävmoment. Beroende på svävmomentets
längd och hästens elasticitet blir travet mer eller mindre vägvinnande.


Galopp:
som är en tretaktig, är en oliksidig språngartad rörelse.med ett visst svävmoment.


Skritt


Trav


Tölt


Pass


Galopp

Hnokki Frá Köldukinn♥

Min alldeles egna prins.




stärk din häst genom att klättra i skogen

Jag har länge gått och funderat på hur man ska försöka träna hästen och samtidigt bygga och träna alla muskler samtidigt. Nu har jag kommit underfund med det! Klättra i skogen är något av det bästa man kan göra för att bygga upp hästens muskler. Detta bör göras ca 2 gånger i veckan för att få ett bra jämnt resultat.
Det är viktigt för mig att jag känner att jag avbelastar hästens rygg och därför ställer jag mig alltid lite upp i sadeln och ger hästen lite längre tyglar, vilket gör att han känner sig fri på foten och kan gå som han vill.. Jag tycker det är viktigt att rida både upp och ner för backar, då man inte ska belasta och träna hästen bara på ett sätt, då kan det bli följdskador.

När jag rider ner för en backe brukar jag korta tygeln en aning, luta mig tillbaka i sadeln och hålla in honom lite så att han inte bara rusar ner för backen, då sliter det bara på hästen. Jag brukar rida såkallade "myrsteg" i nerförsbacke så att jag verkligen känner att han är med mig hela tiden, och inte får chansen att länga ut halsen och lägga tyngden på bogarna.
Det är även viktigt att du som ryttare inte blir "fast" i handen i den här situationen. Sitter du och drar och håller hästen i munnen hela tiden, kommer den förmodligen bara att gå i protest och springa ifrån dig.  Det vet jag att min häst gör, han är väldigt känslig och kräver att jag rider med sätet och inte har balansen i händerna. Du som ryttare bör känna dig säker och veta vad du gör om du tänker börja träna din häst i upp och nerförsbacke flera gånger i veckan, så att du inte gör fel och sliter på hästen istället.

Lite sammanfattning:

Klättra uppåt:

Det är mycket viktigt att du står i fältsits när du klättrar uppåt – annars hamnar hästen i bakvikt och får svårt att balansera er. När en häst klättrar uppför förflyttas dess tyngdpunkt framåt och därför måste du göra samma sak. Ju brantare det är desto mer anstränger hästen sin rygg och bakbensmusk-ulatur och du måste göra allt för att inte öka den ansträng-ningen. Höj dig då mer ur sadeln, så flyttas även din tyngdpunkt framåt. Om det är svårt att hålla balansen är det bra att gripa tag i hästens man. Låt hästen ha ganska fria tyglar så att den får full rörelsefrihet i halsen.

Klättring nerför är bra träning för en häst som har svårt att samla sig. Den tvingas kröka sina haser och bakknän, och sätta bakbenen längre under sig – precis vad vi eftersträvar vid all annan träning. Klättring nerför ska bara göras i skritt, eftersom frambenen belastas hårt. Om det går att undvika ska klättringen nerför inte vara lika brant som uppför. 
Även utför ska ryttaren undvika att belasta hästens rygg och bakdel. Ha sätet nära sadeln, utan att sitta ner. Överlivet ska vara i en ganska upprätt position. Om du lutar dig för mycket framåt kan hästen få framvikt och förlora balansen. Stöd händerna på mankammen om det behövs.

viktig hovvård!

Nu tänker jag dela med mig utav lite intressant fakta jag själv inte visste om för några veckor sedan.
I vårat stall brukar vi köpra hem en slags hovolja, ( kostar ca 50 kr på ÖB) som ska vara bra för hovorna, som ska motverka torka nu när det blir så varmt och torrt ute på somrarna när hästarna går på bete. Eftersom att hovorna torkar ut så ska man dagligen återfukta dem för att motverka att de ska spricka eller riskera tappsko.
Så jag använder den här hovoljan flitigt, men sen så för ett par veckor sedan hade en utav våra hästar ändå tappsko. Självklart är det ingen garanti att skon sitter kvar för att du har använt hovolja, men jag tycktes inte se någon skillnad på hoven när oljan väl hade torkat in, så såg hoven lika torr och eländig ut ändå.
Så när vår hovslagare kom ut så berättade han att hovolja faktiskt inte gör så mycket skillnad, utan den lägger sig faktiskt bara på ytan men går inte in i hoven för att verka och återfukta. Han sa att det många människor inte vet, är att vatten faktiskt ger den bästa återfuktningen för hovarna. Hoven suger upp vatten och på så vis så får hela hoven vätska och återfuktas inte bara på utsidan.
Så om ni har tillgång till en hink md vatten och hästen går med på det så försök att sätta ner hästens hovar i det i ca 5 minuter så att de får chansen till att återfuktas nu när det kan vara varmt och torrt i backen.

Tänk även på att hålla tiden rätt inför nästa skoning så du inte väntar för länge med att sko er häst. Jag och mamma brukar vänta mellan 7 och 8 veckor mellan skoningarna.
Detta är inget att sträva efter och ser hemskt ut.
Stackars häst...

Hästens ursprung

Hästens utveckling från Hyracotherium/Eohippus ”Gryningshästen” till dagens Equus ”den moderna hästen”. Dagens tamhästar härstammar, i krokigt nedstigande led ifrån den lilla Hyracotherium/Eohippus. Tack vare att det finns rikligt med fossila avlagringar i västra Nordamerika, har paleontologerna (paleontologi - läran om utdöda växter och djur. Författarens anmärkning) fått god kunskap om hästdjurens framväxt. Både dagens hästar och de fossila hästdjuren tillhör gruppen uddatåiga hovdjur och omfattar medelstora till stora växtätande däggdjur. Noshörning och tapir är andra exempel på uddatåiga hovdjur. 
Själva intresset för hästdjuren kom i England under första hälften av 1800-talet. Sir Richard Owen, brittisk paleontolog, var den förste att namnge ett hästdjur som hittats i de eocena (ca 55 miljoner år sedan) ler-avlagringar, som finns runt London. Owen gav häst-djuret namnet Hyracotherium. I västra Nordamerika, fann O.C. Marsh, professor i paleontologi vid Yale University i se-nare hälften av 1800-talet, ett nytt hästdjurssläkte, vid en av sina flertalet expeditioner. Marsh gav hästdjuret namnet, Eohippus - ”gryningshästen”. Brittiska och amerikanska paleontologer upptäckte under 1900-talet, vid en jämförelse av de bägge hästdjuren att de var ett och samma djursläkte. (För enkelhetens skull heter Hyracotherium/Eohippus, fortsättningsvis Eohippus i den här historien. Förf. anm.) 

Eohippus, var små till växten, ca 22-50 cm höga. De hade fyra tår på framfoten och tre på bakfoten. Forskarna har genom att titta på tänderna på de tidiga hästdjuren kunnat dra slutsatsen att de levde på mjukt och saftigt foder, t ex blad och löv. Eohippus var väldigt spridda geografiskt. De mest kända lämningarna är från Nordamerika, men de finns även väl representerade i England och övriga Västeuropa. Anledningen till att Eohippus är så väl spridd beror på att det förmodligen var möjligt att förflytta sig mellan Gamla och Nya världen, genom att Atlantiska Oceanen då var mycket smalare. Sedan har denna väg förstörts i och med att kontinentalförskjutningen, ökat Oceanens bredd. Det har även visat sig att hästdjuren har använt ”landbryggan”, vid det som numera är Berings Sund. De fyrtåiga bladätarna dog ut för omkring 38 miljoner år sedan.



Ändrat tankesätt skapar samspel och kommunikation

Hästar är underbara djur. de har så mycket att lära oss, om vi bara vill lyssna, ta åt oss och våga ändra på oss själva.

För att få en fullständig kontakt med din häst krävs det att vi vågar ändra på oss själva. Hästar kan inte prata, eller berätta för oss vad de tänker. Därför behöver vi hjälpa hästen att våga lita på oss som de människor vi är.
Vi vill att hästen ska göra som vi vill och säger bums, och att hästen ska förstå direkt. Gör inte hästen detta, utan istället protesterar för att den inte förstår så blir vi irriterade, arga, besvikna eller kanske till och med i vissa fall knäckta, för att vi är människor..
För att få fram en lyckad träning hos både häst och människa, krävs det att vi stänger av vårt lilla "ego" där uppe i huvudet och våra egna tankar, för att kunna ta emot hästens.
Gör vi inte detta, kommer träningen förmodligen att hamna i en tråkig situation i slutändan.
Detta är bara mina åsikter, då jag har en häst som kräver väldigt mycket koncentration och speciellt mycket positiv energi.
När vi har börjat tänka om, och tänka på det här sättet, inte förrän då kan vi starta samspel och kommunikation med det underbara stora djuret, och förhoppningsvis utvecklas ihop med det, i glädje och harmoni.


Jag och min älskade Hnokki

startinlägg

När man aldrig älskat en häst vet man inte hur det känns. När man aldrig har "varit ett" med hästen, vet man inte vilken underbar känsla det är. Man kan försöka tänka sig, men det når inte enda fram. Enda fram till verkligheten.

Hej!
Jag är en glad tjej på snart 19 år.
Jag har alltid tänkt starta en egen hästblogg men det har aldrig blivit av.
Men nu så har jag tagit mig i kragen och skaffat en ändå.
Jag har två egna islandshästar som betyder världen för mig som jag säkerligen kommer skriva om här också en hel del.
Jag har en tidigare blogg som handlar om mig och mitt liv, den hittar ni här
I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina tankar och funderingar
men även rolig information och intressant fakta.
Hoppas ni kommer gilla den! : )




RSS 2.0